25 oktober, 2015 Av Anton Av

Active Outfit rekommenderar fast blad till jakten

Active Outfit är en butik som specialiserat sig på produkter inom jakt/fiske och friluftsliv. Utbudet är brett och passar både nybörjare som de som jobbar som jägare på heltid. En fördel med denna butik är att de även har en blogg där de bjuder på kunskap inom dessa ämnen. I ett av dessa blogginlägg tog de upp om ”knivar till jakten”.

Så vad rekommenderade de jägarna att tänka på?

För det första att ha med sig en kniv med fast blad. Det betyder att bladet inte går att fälla in som på en fällkniv utan sitter fast konstant i skaftet. Orsaken att de rekommenderar denna variant av kniv är två. För det första hållbarheten. Man kommer jobba hårt och mycket med kniven och ju mer tekniskt den är uppbyggd desto lättare går det sönder. Denna modell kommer alltså att hålla längst.

För det andra handlar det om hur fräsch kniven är. En fällkniv behöver verkligen kunna både torkas av och tvättas av innan den fälls ihop. Annars blir det riktigt äckligt inne i fällhuset. Mer info om fördelar/nackdelar med dessa knivar kan läsas i artikeln ”Knivar med fast blad” på sidan Knivar.net.

Men de tillägger ändå att man ska ha med sig en fällkniv. Men då som reservkniv. Inte som ordinarie kniv.

Den andra punkten som de lyfter upp var tånge. Det är den del av kniven som går upp i skaftet. I detta fall bör man välja en kniv som går långt upp skaftet. Det gör att hållbarheten ökar rejält och utöver det blir den mer vridstyv. Glöm alla knivar med ihåligt skaft där man kan ha allt från tandpetare och pengar till kompass. De håller inte när riktig jakt pågår.

Tredje punkten är att alltid ha med bryne. Redan efter en dag kommer kniven att bli mer slö. Det blir en hel del skärande när älgen är fälld.