Föda upp hundvalp
18 februari, 2021 Av Anton Av

Att föda upp en valpkull

Att ha små hundvalpar hemma är otroligt roligt och inte minst mysigt. Men det innebär också mycket jobb, både före, under och efter. Här kan du läsa allt om att föda upp en valpkull – från planering till flytt.

Föda upp hundvalp

Planering och parning

En frisk och avelsduglig tik, med bra temperament och mentalitet, har möjlighet att bli en strålande hundmamma. För det krävs givetvis också en hanhund av samma ras och inför en parning behöver man hitta en hane som är lika avelsduglig som tiken. Man behöver hålla koll på inavelsgraden för att få friska och sunda valpar och redan i det här stadiet behövs alltså mycket planering.

Valparna kommer

En tik har en dräktighetsperiod på ca 63 dagar, det vill säga drygt 9 veckor. När valparna är ”färdigbakade” är det faktiskt dom som signalerar detta och gör så att förlossningen sätter igång. För det mesta klarar tiken av att sköta det mesta själv och som husse eller matte behöver man bara finnas vid sidan av som stöd.

Under valparnas första dygn är det viktigt att alla får i sig tillräckligt med mat och att tiken har så det räcker till alla. Dom första dagarna är det bra att väga valparna varje dag så att man ser att alla går upp i vikt, och gör dom inte det kan man behöva stödmata med speciell ersättning för just nyfödda valpar.

2 söta små hundvalpar

Valparna växer mycket redan från start och inom en vecka har dom dubblat sin födelsevikt. Efter drygt två veckor börjar dom öppna ögonen och utveckla hörseln. Nu blir det full fart – valparna vill upptäcka världen utanför valplådan och knatar runt på sina små ben, om än lite vingligt till en början.

Vid den här tiden bör man också börja avmaska valparna och vid ca 3–4 veckors ålder är det dags att prova fast föda. Valparna blir mer och mer nyfikna på omvärlden för varje dag som går – och såklart blir dom också mer vakna och aktiva. Sista veckan innan det är dags att flytta hemifrån genomförs en veterinärbesiktning samt vaccination. Denna får inte vara äldre än 7 dagar när den nya ägaren kommer för att hämta sin valp.

Kostnader

Hur mycket kostar det då att föda upp en valpkull – kan man tjäna något på det? Det beror förstås lite på vad man har för hundras och hur mycket dom kostar. Men det är inte bara pengar in, det är också mycket pengar ut.

Generellt betalar man en språngavgift till hanhundsägaren och därefter en summa per född valp. Det går åt mycket mat under valptiden så man bör räkna med ökade foderkostnader. Veterinärbesiktningen och vaccinationen kostar också ett par tusen (beroende på kullens storlek) och stamtavlorna, som visar att valparna är registrerade, kostar ett par hundralappar styck.

Lägg därtill en hel del små kostnader så som leksaker, halsband, filtar, resor till och från hanhunden och så vidare. Att föda upp en valpkull är både kostsamt och tidskrävande – men också otroligt roligt. Med lite tur kan man också tjäna en slant, förutsatt att valparna är friska och att både dräktighet och förlossning flyter på utan komplikationer.