Söt kanin knapprar på ett blad
1 februari, 2018 Av Anton Av

Bygga egen kaninbur

Att bygga en egen kaninbur är relativt lätt och nog kommer kaninen att trivas bättre när hemmet är byggt av dess husse eller matte…

Första steget är att bygga en ram som hela byggnationen vilar på. Här kan man använda exempelvis 45*45mm regelvirke eller lite smäckrare 32*32. Sätt ihop detta som en låda med en kvadrat i botten, fyra stående reglar samt fyra reglar som sedan kommer hålla i taket.

Försök gärna få en viss lutning på reglerna på taket då vattnet därmed lättare rinner av. I detta läge är det bra att vara två eftersom väggarna behöver hållas i en viss vinkel vid montering.

Tips – Jobbar du själv kan delarna hållas på plats med hjälp av en enhandstving.

Andra steget är att montera golvet. Är det en robust och lite tjockare skiva kan man montera den redan när ramen byggs ihop för att skapa stabilitet. Det viktiga är att golvet är så hållbart att kaninen inte lockas gräva sig ut. Vill du att kaninen ska kunna gräva lite kan du istället montera ett hönsnät 2-3 dm ner under marken. Då kan kaninen ändå inte rymma.

Har du gjort en ram som är ca 1 meter hög finns nu möjlighet att skapa flera våningar som kan inredas på olika sätt. Montera reglar på insidan av ramen där sedan en plywood kan läggas. Mät ut dess storlek och fundera på var öppningar ska vara, dvs där trappor ska gå upp eller ner.

Söt kanin knaprar på ett blad

Tips – Planera även en liten utehage och hur kaninen ska kunna ta sig till och från den från sitt hus.

Nu är det dags att klä väggarna med träskivor eller brädor. En rekommendation är att förborra hålen för att därigenom minska risken för sprickningar i träet. Det vanligaste är att ha heltäckande väggar på sidorna samt baksidan. Detta medan framsidan delvis bara är täckt – så att kaninen ändå kan komma undan om så önskas. Stora delar av framsidan brukar vara en dörr med hönsnät.

Nu ska taket på plats. Det kan vara en skiva eller ett flertal brädor som monteras bredvid varandra. Välj i detta fall lika breda och tjocka brädor för att skapa ett enhetligt intryck.

Tips – Se till att taket sticker ut minst 5 cm (gärna mer) över alla kanter. Det blir både snyggare och hållbarare i längden. Sista steget är att montera takpapp på taket som skydd mot väta och vind.