Hunder i sängen
15 augusti, 2016 Av Anton Av

Du sover bättre – med hunden i sängen

Det är många barn som har med sig gosedjuret i sängen under natten. En trygghet att hålla om när det blir mörkt och drömmarna inte alltid är helt trevliga. Men är inte bara i sängen som djuren brukar hittas. De finns även på sängarna. Både på vanliga sängar samt loftsängar går det att hitta mängder av modeller där giraffer, ormar och krokodiler är ditmålade. De kanske inte är där för att skapa trygghet på natten men det är tecken på att djuren trivs i och på sängen.

Men det är inte bara barnen som mår bra av ett djur finns med i sängen. Enligt forskning hos Center for Sleep Medicine i Arizona finns det belägg för att människan mår bra av att bjuda in de fyrbenta vännerna till sängen om nattsömnen ska bli så skön som möjligt.

Studien bestod av att 150 personer tillfrågades angående deras sovvanor. Av dessa var det 56% som valde att sova tillsammans med minst en katt eller hund. På frågan om de ansåg att de sov bättre tack vare dessa djur svarade 41% att så var fallet. Den stora orsaken var exakt samma som hos små barnen – trygghet.

Handlar det om en hund som ska vakta hemmet är det en ren fysisk trygghet som efterfrågas. Är det en liten katt som kryper upp i sängen är det knappast denna trygghet som fås. Men trygghet handlar främst om en känsla – att inte vara ensam. I likhet med barnet som kan gosa med gosehunden i sängen eller prata med kaninen som lämnat efter sig spår på en djurinspirerande våningssäng så finns tryggheten i den lilla katten som ligger och spinner.

Studien visade att 56% lät djuren sova hos dem på natten och att det enbart var 20% som ansåg sig bli så pass störd av djuren under natten att de vaknat.

De som låg bakom studien sammanfattade den med att det till stor del handlar om hur man ser på sina djur. Väldigt många ser dem som en del i familjen. Familjemedlemmar som gärna får sova i samma säng för att bjuda på gemenskap, närhet och inte minst trygghet.

Hunder i sängen

Hunder i sängen – Cred: hundar.ifokus.se