3 februari, 2016 Av Anton Av

Klösträd eller klösmöbel?

Alla katter har ett behov av att få klösa. Detta oavsett ålder och ras även om det kan skilja relativt mycket mellan de olika raserna. Utbudet är mycket brett och det finns allt från mindre klösstammar till de stora klösmöblerna som monteras från golv till tak i bostaden.

klösträdet.se ses samtliga modeller – Här presenterar vi de vanligaste.

  • Klösbrädor

Fördelen med en klösbräda är att de tar mycket liten plats. Bekväm att ta med på resan och dessutom kan man välja fritt var den ska placeras i hemmet. Passar för katter som enbart har ett litet klösbehov. Kanske inte den snyggaste lösningen – men enklaste.

  • Klösträd i takhöjd

Dessa klösträd spänns fast mellan tak och golv. De är anpassningsbara i höjd vilket gör att man lätt kan montera det oavsett takhöjd. Genom att fästa det i taket blir även klösträdet mycket stabilt. Det blir inte bara en mindre sak som katten klöser på utan en hel möbel i hemmet.

Klösträd finns i flera modeller. De enklaste är enbart en trädstam som går upp till taket. På stammen sitter det sedan små hyllor, kojor m.m. Samtidigt finns det betydligt mer avancerade träd med flera olika stammar i olika höjder.

Fördelen är framförallt att man ger katten en rolig möbel att leka i. De kan klösa på stammarna och hyllorna men det är en möbel som har betydligt mer funktioner än bara en klösfunktion.

  • Klösstam

En klösstam står på en stabil platta för att skapa stabilitet. Den är oftast inte mer än 30-50 cm hög just eftersom stabilitet sedan minskas betydligt. Klösstammen är uppbyggd av en påle med ett rep mycket tätt lindat runt sig. Pålen sitter sedan på bottenplattan. Vissa större modeller har även några få och mindre hyllor som katten kan hoppa upp till.