15 augusti, 2015 Av Anton Av

Med alla tassar in i vardagen

Det finns väl inte en dag i vårt liv om vi är ute på promenad då vi inte möter en människa med sin hund? De strosar lugnt genom en park där hunden nyfiket nosar via änden av sitt koppel utefter kanten av stigen. Eller, det tvingar tygla samma hund genom koppel när den instinktivt och vargblodigt vittrat ett nytt mål den försöker jaga ikapp.

När sällskapsdjur blev en normal företeelse var det oundvikligt att det skulle bli en industri. Så fungerar det mesta vi människor ger oss in på i större skala. När det blev en industri skapades plötsligt nya specialistområden. Från dressyr av djur till sport eller specifika användningsområden. Till avel för särskilt utseende. Till vård då de råkar ute för en åkomma. Djurvård har blivit en naturlig del, särskilt i västvärldens vardag. Kära fyrfotade vänner som insjuknat och kräver specialistvård eller tamdjur vi föder upp för livsmedelsproduktion har en annorlunda anatomi gentemot människor sett och här kallas legitimerad veterinär med specialistutbildning in till då det behövs.

Yrket veterinär utvecklades under mitten av 1700-talet då det första institutet grundades i Lyon med uppbackning av ingen mindre än vår egen Carl von Linné. Man insåg att efterfrågan på särskild medicinsk vård var stor och att tamdjur var en investering värd att behandlas unikt. Rika människor hade avelshästar vilka de ville skulle ge en ny, lika gedigen generation. Bönder med nötkreatur ville säkerställa att en ko som kalvade inte dog under processen. Dessutom började nya sjukdomar dyka upp bland människor som till en början inte kunde härledas till tamdjur, men med allt större kunskap kunde man se vissa samband och så småningom lära sig bota och förhindra dessa.

Veterinärer med sin specialisering blev en livsviktig läkare för vissa, en räddare i nöden för andra. Djurvård blev viktigt. Verkligen viktigt. Tänker man sig tillbaka till en enkel gård och en simpelt boende bonde i mitten av 1800-talet. Tänker man sig nu samma bonde med en kviga som lider, som är döende. Att bondens dagliga liv påverkas oerhört om den kon lever eller dör. Naturligtvis betyder det att den bonden vill göra allt för att den kon skall överleva. Den är inte bara i det närmaste en familjemedlem. Den är en fundamental del av hela hushållet. Under dessa tider var en kunnig inom djurmedicin verkligen viktig.

Idag finns det duktiga veterinärer i hela riket, inte bara i tätorterna. Du hittar en veterinär i Ängelholm lika lätt som du hittar en veterinär i Stockholm eller i Göteborg för den delen.