22 maj, 2015 Av Anton Av

Myggbett på hundar – Vad göra?

Både djur och människor njuter av att sommaren äntligen är på väg. Men det finns en baksida, myggen och fästingarna. Framförallt husdjuren får relativt många fästingar på sommaren även om man kan minska antalet rejält med olika medel som motverkar att de små krypen ska krypa upp på djuren. Här finns allt från medel som läggs i maten likväl som fästinghalsband med dokumenterad effekt.

Med myggen är det lite annorlunda. Att smörja in sitt kära husdjur med myggmedel är inte helt enkelt. Dessutom finns risken att de slickar på de ytor som myggmedlet smörjs in på och att djuret därmed får i sig giftiga medel. Man bör alltså vara försiktig och helst av allt läsa noggrant på förpackningen för att se om medlet till och med avråds för att användas på djur.

Om nu hunden får ett kliande och irriterande myggbett – vad gör man då?

Ett alternativ är att använda klassisk hydrokortisonsalva. En salva som även används på människor för att mildra kliande myggbett (samt andra insektsbett). Detta är även en salva som rekommenderas på sidan veterinären.nu vilket är en mycket stor och etablerad sida med råd till en rad olika husdjursägare.

En annan salva som även rekommenderas av samma sida är Xylocainsalva vilket är en lokalbedövande salva som används vid stora problem med insektsbett. Salvan bedövar och är så stark att den inte bör användas på barn under 1,5 år. Med andra ord bör man vara försiktig med att använda den på valparna.

En salva som är speciellt framtagen för djuren är annars Viatop. Denna salva fungerar bra för att mildra kliande insektsbett på djur. Den är även antiseptisk vilket skapar ett långsiktigt bra resultat.

Men tänk preventivt!

Även om det finns en del salvor som underlättar för djuren om de får myggbett så är det irriterande med dessa bett. Det är därmed bättre att tänka preventivt och undvika betten så långt det går. Att ha myggnät för dörr och fönster är grunden för att skapa en insektfri zoon inomhus.

Är man sedan ute kan Thermacell vara ett bra alternativ. En liten gasdriven handburen apparat som skapar en myggfri zon på hela 12 kvm. Smidigt så länge som hunden håller sig nära husse och matte. Men att hunden kommer få både fästingar och myggbett är ett faktum. Men genom att minimera antalet bett och sedan ta hand om dem så bra som möjligt underlättar man för sina fyrbenta vänner.