2 långhåriga kattor vilar tillsammans
25 oktober, 2014 Av Anton Av

Pälsvård för katten

Många är det som drömmer om att se sin katt vinna på utställning. För att lyckas med detta är det mycket som man bör ha i åtanke. Förutom att den ska vara ren, ha klippta klor, rengjorda öron och ögon så är en av de absolut viktigaste sakerna en välvårdad päls. En välvårdad päls kan låta svårare att uppnå än det faktiskt är, då skötsel av kattens päls påminner väldigt mycket om hur man själv sköter sitt eget hår. Här är några enkla tips att ha med sig inför badet:

  • Vissa katter ser bäst ut när man badar dem dagen innan utställningen. Andra katter om man badar dem några dagar innan. På den här punkten är det bara att prova sig fram.
  • Badkarsbottnen blir lätt hal, och för att katten ska stå stadigt är det bra att ha en handduk eller något annat halkskydd i badkaret.
  • Hitta rätt produkter! Att fråga sig fram i en djuraffär är ett säkert kort när det gäller att hitta rätt.
  • Schampo från märket PCL (Pet Care Laboratory) är populärt. Om man väljer att använda det schampot är det viktigt att tänka på att pälsen blir mer luftig om man har varmt vatten, och mer nedåtliggande om man har ljummet. Katter har även högre kroppstemperatur än människor, så man ska tänka på att man ska ha lite varmare vatten än man själv skulle föredra för att den inte ska frysa.
  • Har katten flygigt hår är inpackning eller balsam att rekommendera. Detta lugnar pälsen något från att bli elektrisk och flygig.
  • När katten är färdigbadad kan man svepa in den i en frottéhandduk för att sedan krama ur vattnet.
  • Likt människor så sliter det på kattens hår om man kammar det när det är blött. Det är bättre att låta det självtorka eller om man har bråttom att torka det med hårtork innan man sätter igång med att kamma det.

Följer man dessa tips så kommer katten att vara fin och redo när det blir dags för utställning. Kanske lyckas den till och med kamma hem den åtråvärda förstaplatsen!

2 vänner vilar kärvänligt tillsammans. Rasen är Helig Birma

2 vänner vilar kärvänligt tillsammans. Rasen är Helig Birma