14 januari, 2018 Av Anton Av

Tjänst som underlättar att hitta rätt produkt

I Sverige finns ett flertal butiker som säljer djurtillbehör. En del siktar in sig på de mer exklusiva produkterna, andra på budgetmodeller. En del säljer enbart hundsaker, andra kattsaker osv. En hundägare måste därmed besöka flera olika butiker för att jämföra flera olika produkter innan man bestämmer sig.

Denna differentiering mellan butikerna har skapat utrymme för tjänster som jämför och sammanställer allt på ett ställe. En av dessa tjänster är LovePaws.se som slog upp portarna 2017.

Kortfattat fungerar det på följande sätt: Ett flertal olika E-butiker väljer att samarbeta med LovePaws (eller annan liknande tjänst) varpå deras produkter kan publiceras på denna webbplats. Istället för att, som en E-butik gör, erbjuda 5-10 matskålar kan istället 30-40 matskålar visas på ett och samma ställe.

Därmed skapas ett bredare utbud att välja på. För konsumenterna blir det lättare att hitta en passande produkt och djurbutikerna får möjlighet att visa upp sina produkter genom denna marknadsföringskanal.

Idén är inte ny då den funnits länge inom exempelvis jämförelsesidor som Lendo och Insplanet. Dessa jämför istället lån respektive försäkringar. Men grundidén är samma dvs att samla många produkter/tjänster på en och samma sida så konsumenten lättare hittar rätt och kan välja utifrån behov och pris.

Efter några månader hade LowePaws samarbete med sex av de största butikerna i Sverige så som Doggie, Foderboxen och Pongo. Företaget som ligger bakom webbplatser säger däremot att de strävar efter att koppla samman betydligt fler butiker med tiden. Samtidigt poängterar de att det viktigaste att ha en tjänst som fungerar för konsumenten och att risken med att skynda för mycket är att man inte skapar en tillräckligt användarvänlig tjänst.

Om LowePaws blir lika självklar att använda för djurvännerna som Insplanet är för de som vill teckna en försäkring återstår att se. Bara för att idén fungerar på en marknad behöver den ju inte vara lika lönsam på en annan.