En springande glad hundvalp
30 september, 2018 Av Anton Av

Vad äter en valp?

Vaddå valpfoder? Finns det ens? Äter inte hundar allt? Det är en vanlig missuppfattning och ren felaktighet. Små hundvalpar äter det mesta de kommer över, det gör ju även många vuxna hundar, men det behöver ju inte vara bra för dem för det.

De behöver vitaminer, mineraler och energi att göra av med. Energi för att kunna växa och för att vara det där underbara lilla fluffiga som yr runt, runt fötterna på en med en sönderbiten toffel i munnen.

Därför är det extra viktigt att se till att den lilla krabaten får i sig ordentligt med näring. Näring som behövs för att de ska utvecklas ordentligt. Därför finns det exempelvis valpfoder från Doggy som är speciellt framtaget för hundar som växer. Valpfoder är anpassat efter växande hundar och innehåller oftare lite mer fett och protein och de vitaminer som valpen behöver för att kunna utvecklas.

En springande glad hundvalp

Hur länge ska hunden äta valpfoder?

Det är ju såklart olika beroende på hundras och individ. Men en bra tumregel är att när valpen kommit upp i sin fulla vikt så slutar man med valpfoder. Då övergår man istället till vuxenfoder. I början kan det även vara en bra idé att blanda valpfodret med vuxenfodret för att inte valpens mage ska krångla.

När du har en valp är det viktigt att den får äta tre till fyra gånger per dygn. En vuxen hund behöver dock bara äta två gånger per dag men det är bra att hålla tiderna för att skapa rutiner för hunden.

Ta hjälp för att välja rätt valpfoder

Ser man till att ge sitt lilla yrväder en god start i livet med hjälp av valpfoder så underlättar man sitt hundägande. En välnärd hund mår bättre och lever längre och ett valpfoder ger dig som hundägare en tryggare start i livet för din hund. Många leverantörer av hundmat har idag speciella foder för just valpar och du kan ta kontakt med din uppfödare som med lätthet kan guida dig rätt i djungeln av hundmat.

Att snåla ned på kvalitén på maten för din hund kan innebära att livslängden markant minskar samt att hunden på sina äldre år får exempelvis problem med leder eller matsmältningen. Ge alltid dina husdjur mat av bra kvalitet så kommer du njuta av deras sällskap betydligt längre och med färre sjukdomsproblem.