Hund i förarsätet
3 juni, 2019 Av Anton Av

Välj rätt hundbur till bilen – Safety first!

Även om det inte finns något lagkrav på att hunden måste vara i en hundbur i bilen så är det en mycket stark rekommendation. I likhet med hur säkerhetsbälten håller fast oss människor (och därmed räddar liv) kommer hundburen att skapa säkerhet för hunden.

Men man bör inte köpa ”vilken bur som helst” utan välja med omsorg. Framförallt handlar det om att välja rätt storlek. Dessutom är det smart att ha lite ”burträning” innan hundburen monteras.

Hund i förarsätet”Vadå! Sitta i buren därbak? Jag vägrar!”

Så räknar du längden

Mät hundens längd från nosspets bak till sittbensknölen. Ta denna längd gånger 1,10. Är hunden en meter lång behöver alltså buren vara 1,10 lång – som minst. Det kan låta som en liten marginal men hunden kommer främst ligga ner och kan med denna marginal ändå vända sig om. Har man allt för stor bur ökar även risken för skador vid kraftiga inbromsningar.

Så räknar du ut bredden

Mät hundens bröstbredd. Ta detta mått gånger 2,5 vilket visar hur bred hundburen bör vara. Därmed skapas möjlighet att lätt kunna snurra i buren.

Så räknar du ut höjden

Hundburen kan vara lika hög (eller något högre) än hundens totala höjd ståendes.

(Information från jordbruksverket.se)

Löstagbart bakstycke?

En hundbur monteras i bagaget på bilen och skapar en säker plats under färden för hunden. En detalj som skiljer mellan burarna är om de har löstagbart bakstycke eller inte. Det betyder att dörrarna kan monteras bort varpå det är helt öppet in i buren.

Dubbelbur med eller utan löstagbar mellanvägg

Är det flera hundar som ska åka med i bilen kan en dubbelbur vara passande. En större hundbur med mellanvägg som håller isär dem. Genom att välja en dubbelbur med löstagbar mellanvägg skapas flexibilitet. Inte minst om hundarna inte ska åka med och man själv vill använda utrymmet för att packa väskor och annat.

Ska den vara låsbar?

Buren ska absolut inte låsas när man färdas med bilen. Skulle något hända behöver man lätt kunna öppna buren och ta ut hundarna. Däremot finns en fördel att ha låsbar hundbur när man är på camping eller turistar med bilen. Låt hunden ligga i buren och öppna bagageluckan när ni går och handlar (kom ihåg att ta bort värdesaker från bilen). Nu kan däremot ingen öppna hundburen och släppa ut hunden eller stjäla den.

Om du kommer lämna hunden i bilen så tänk på två saker. Sätt en termometer i hundburen som mycket tydligt kan ses utifrån. Därmed kan förbipasserande se att hunden inte sitter i en för varm bur. För det andra – sätt upp ditt telefonnummer vid buren. Skulle någon se att hunden mår dåligt kan de lätt kontakta dig.