Indisk vandrande pinne
26 december, 2014 Av Anton Av

Vandrande pinnar – också ett husdjur

De vanligaste husdjuren i Sverige är utan tvekan hund och katt. Ett djur som ligger betydligt längre ner på listan är vandrade pinnar. Det kanske inte är helt oväntat då de knappast får höga poäng på att vara sociala eller mysiga. Men det finns ändå fördelar att ha detta husdjur. Om inte annat så fungerar det fint för pälsallergiker och kan vara ett första steg för barn att lära sig ta hand om djur.

”Pinnarna” är en insekt som faller inom familjen Spökskräckor och har ett väldigt naturligt kamouflage då de ser ut som pinnar och genom detta lätt kan gömma sig för fienden. Kanske väljer de till och med att gömma sig bredvid de närbesläktade vandrade bladen för att de på så vis kunna skapa kamouflage till varandra.

Utöver deras normala kamouflage kan de även ändra färg något och välja att bli både ljusare eller mörkare.

Indisk vandrande pinne

Indisk vandrande pinne

Utseendemässigt ser de väldigt mycket ut som pinnar. Utöver det har de vingar men dessa är ofta mycket små eller så syns de inte eftersom de nästan alltid är infällda.

Överlag är honan något större än hanen och världsrekordet hålls av en pinne som var 56,7cm lång. Denna upptäcktes på Borneo år 1989.

Till stor sannolikhet finns det längre pinnar någonstans i skogarna men de är inte lätta att upptäcka och dessutom är det inte det djur som de flesta letar efter när de besöker regnskogar eller andra tropiska områden. För det är främst i tropiska och subtropiska områden som pinnarna lever i det fria.

De är mycket lättskötta och kräver egentligen bara en burk eller ännu hellre ett terrarium som är 20-30 cm högt. Lägg in lite kvistar och löv för att pinnarna ska trivas ordentligt. Eftersom de är vana att bo i fuktigt klimat kan det vara bra att spruta med vattenspruta 2-3 gånger per dag över deras bo.

Mata med löv av olika slag.

Köpa vandrande pinnar går att göra på många djurbutiker. Har de inte några hemma för tillfället brukar det inte vara speciellt svårt för dem att få dem i nästkommande leverans.