Pojke med kanin ligger pa gront gras
22 januari, 2018 Av Anton Av

Vanliga mediciner mot pälsdjursallergi

Idag finns det en rad effektiva mediciner mot de flesta allergier. Det betyder inte nödvändigtvis att personen blir helt symtomfri men att medicinen mildrar symtomen avsevärt. Första steget är att prova receptfria allergimediciner för att se om detta räcker. Hjälper det inte bör man kontakta läkare för att få starkare mediciner på recept.

Pojke med kanin ligger på grönt gräs

Inom receptfria mediciner är antihistamin något som man först brukar prova. Det är en medicin som används vid allergier mot en rad saker så som pälsdjur, mögel, kvalster m.m. Det medicinen gör är att den blockerar den reaktionen som allergin triggar igång. Den kan även användas för att minska problem med rinnsnuva alternativt nysningar.

Antihistamin kan köpas både som nässpray, ögondroppar samt i tablettform. Vad som fungerar bäst kan vara något beroende på problem men är även individuellt. Man kan räkna med att effekten av medicinen märks inom 15 minuter upp till en timme.

Ett annat receptbelagt läkemedel mot allergi är kortison. Detta intas genom nässpray. Kortison mildrar inflammationen och ger ofta ett gott resultat mot både rinnsnuva samt täppt näsa. Orsaken att detta inte är förstavalet är att det kan ta relativt lång tid innan resultatet visar sig. Bäst effekt nås även om man använder det regelbundet och inte exakt enbart när problemet är som värst.

Kortison finns i olika styrka vilket betyder att man både kan köpa det receptfritt samt att det går att få utskrivet av läkare på recept.

En vanlig medicin som skrivs ut på recept till allergiska personer är därmed alltså kortison. Ett exempel är kortisontabletter som enbart får ätas under kortare perioder. Genom den större mängden kortison brukar de flesta få den hjälp de behöver.

Nackdelen med kortisontabletter är att de är så starka att det påverkar stora delar av kroppen. Det är därför första steget är att försöka med kortison i nässpray eftersom det blir en mer lokal behandling.

Sista steget är allergivaccinationer. Detta är inte något som läkare ordinerar direkt utan första steget är alltid att först testa både receptfria och receptbelagda mediciner. Med allergivaccin menas att man genomgår en behandling som innebär att extremt små mängder av det ämne man allergisk mot injiceras i kroppen.

Detta sker över en tidsperiod av 3-5 år. Genom att kroppen får ta emot så små mängder lär den sig att hantera det och kan sedan klara av den större mängden som man möter i vardagliga livet.