Torrfoder och vatten för katten
3 september, 2018 Av Anton Av

Varför ska min katt äta torrmat?

Det är inte alltid så lätt att veta vad man ska ge sin katt för mat. Det finns en uppsjö av olika tips för kattägare och alla olika leverantörer har olika rekommendationer. Vad ska man lyssna på då? Vad ska man prioritera? Det finns några viktiga punkter att tänka på.

Se till att din katt får i sig protein och fett och försök att variera kosten för katten eftersom de tycker om variation. Ger man en katt torrfoder så är det dessutom viktigt att se till att katten får i sig vätska eftersom de inte alltid är så bra på att dricka vatten.

Protein- och fettrik torrmat katt är fördelaktigt

Varje katt är unik. Ingen katt den andra lik och därför tycker inte alla katter om samma typ av torrmat. Att i huvudsak ge torrfoder till sin katt är bra för kattens tänder men det är inte fel att variera torr- och blötkattmat. Katter är speciella djur och de talar om ifall de inte tycker om maten genom att helt enkelt inte äta den.

Att tro att alla katter är likadana och att de alltid äter samma sak är att skjuta sig själv i foten. Varje katt är en individ och den gör som den själv behagar. Katter är katter liksom. Det är dock alltid din uppgift som kattägare att se till att katten mår bra och får i sig rätt näring. Se till därför till att få i katten ordentligt med fett och protein och ge aldrig katten hundmat.

Om din katt är kastrerad så var lite försiktig med protein när de blir äldre. Självklart behöver alla katter protein precis som oss människor men speciellt äldre kastrerade katter kan få problem med njurarna och då har de svårare att procesera proteinrik mat.

Torrfoder och vatten för katten

Vatten lika viktigt som torrmat

Glöm inte bort att alltid ha färskt vatten framme till katten. Eftersom många katter är laktosintoleranta är vatten alltid att föredra framför produkter som innehåller eller består av grädde och mjölk. Grädde kan en del katter tåla, testa i så fall med någon typ av ”kaffegrädde”, mjölk ska man aldrig ge en katt eftersom det även kan ge svåra förstoppningar.

Ställ även fram flera vattenskålar för att underlätta och uppmuntra katten att dricka. Då får du din katt att må bäst.