20 mars, 2015 Av Anton Av

Vilken jakthund passar?

Många köper husdjur enbart för att ha dem som sällskap. En hund som möter upp i dörren eller en katt som kryper upp i knät när man tittar på TV. Men i vissa fall är det djurets funktionella egenskaper som först efterfrågas även om det ena inte utesluter det andra. Så är fallet med jakthundar. De kan vara en härlig och social familjemedlem men de är även med på jakten under sommaren och hösten.

Vilken jakthund man bör köpa beror främst på vad man tänker jaga för djur.

Fågel – Är det fågeljakt som kommer genomföras är det framförallt olika raser inom spaniel och setter som är vanligt. Här är det även vanligt med olika raser inom retriever. En del av dessa raser har simhud vilket gör att de lättare kan simma i vatten och hämta sjöfåglar i de fall som jakt ska ske på dem. En annan egenskap är så kallade ”skällande fågelhundar”. Dessa markerar under ett träd var fåglarna sitter och gömmer sig.

Älg – Vid älgjakten är det främst spets, jämthund, hälleforshund samt den populära vita älghunden som används. Dessa markerar var älgen är och kan även driva den mot jägarna.

Grävling (Grytjakt) – Grävlingen kryper oftast ner i sitt gryt och gömmer sig. Det betyder att man behöver ha hundar som passar för grytjakt. Detta även till viss del gällande rävjakt då de även använder sig av gryt. Det viktiga är att hunden då vågar krypa in i grytet som kan vara relativt litet. Här krävs det en viss envishet och ”aggressivitet”. Det kan ju jämföras med fågelhunden som lugnt och sansat kan söka upp den skjutna fågeln och bära hem den till husse eller matte.

Fokus på jaktsäsongen!

Oavsett vilken jakthund man väljer måste man vara extremt noga med att se till att hunden inte jagar under annan tid än jaktsäsongen. Jaktsäsong är den tid som de olika djuren inte har ungar. Den tiden är jakthundarna rena sällskapsdjur. När sedan jakten kommer igång får hunden använda sig av sina kunskaper inom jakt. Detta förutsatt att även hundägaren har jägarexamen och därmed rätten att bedriva jakt.